środa, 15 kwietnia 2015

Substancje słodzące i żywność wzbogacana

Dziś przedstawiamy Wam artykuły prasowe Instytutu Żywności i Żywienia. 



 Pierwszy z nich zawiera informacje na temat substancji słodzących. Od niemal stu lat na rynku dostępnych jest wiele takich zamienników, dzięki którym osoby dbające o zdrowie, ograniczające spożycie cukru, nie muszą całkowicie rezygnować z jego słodkiego smaku. Jednak przed wybraniem odpowiedniej dla substancji słodzącej powinniśmy dokładnie przeczytać ich etykietę oraz używać ich w rozsądnych ilościach.






Kolejny artykuł dotyczy wzbogacania produktów spożywczych o pewne składniki odżywcze. Celem takiego zabiegu jest:
• zapobieganie niedoborom składników odżywczych,
• wyrównywanie strat składników odżywczych zachodzących w czasie procesów technologicznych,
• zwiększenie zawartości składników istotnych dla zdrowia i rozwoju organizmu w stosunku do zawartości w produkcie gotowym,
• upodobnienie substytutu do produktu naturalnego pod względem wartości odżywczej.
Wzbogacanie żywności ma sprawić, aby nasz organizm mógł czerpać z niej jak największe korzyści. Dokładne przeczytanie etykiety uchroni nas przed przekroczeniem zalecanych ilości danego składnika.
 






Materiał opracowany przez Patrycję Bojar przy pomocy:
Artykułów prasowych Instytutu Żywności i Żywienia
 http://www.kierunekagro.pl/artykul,3923,czym-wzbogaca-sie-zywnosc-i-po-co.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz