Zapewne
wiele razy mieliście/miałyście ochotę na pewną rzecz z kategorii: fast food,
słodycze
itp.
Nazywam się
Olga i będę publikować posty w których będziecie mogli/mogły, zwrócić uwagę na
konkretne "posiłki". Jak można zdrowo wyeliminować nawyk chwytania
czegoś niezdrowego, zastępując go naturalnym składnikiem. W każdym artykule
będzie zamieszczany inny produkt.
W moim
pierwszym poście znajdą się informacje o ... CZEKOLADZIE.
Tak, właśnie
ona skrywa wiele tajemnic.
Na początek,
ogólne pojęcie czekolady - jest to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi
kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych
dodatków. Wytwarzany w postaci tabliczek. Mamy wiele rodzai czekolady, ale nie
na tym się skupimy.
Jeżeli
właśnie masz ochotę na czekoladę to nieco się zdziwicie...ponieważ wasz
organizm tak, naprawdę potrzebuje magnezu,żelaza,potasu. A znajdziecie to np. w : bananach, orzechach, ziemniakach,
nasionach słonecznika, awokado czy pomidorach.
Uczucie
chęci na dany smakołyk jest bardziej skomplikowane niż mogłoby się wydawać.
Potrzeba uzupełnienia pewnych składników odżywczych może być odpowiedzialna za
to. Niemniej jednak zachcianki powstają przede wszystkim z powodów
psychologicznych, hormonalnych lub fizjologicznych. Na dokładkę dodam, że
jeżeli już mamy jeść czekoladę to wybierajmy tą gorzką.
Źródła:
- http://zdrowie.wp.pl/dieta/katalog-diet/art33,szaleje-za-czekolada.html
Opracowała Olga Knapik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz