czwartek, 9 kwietnia 2015

Kilka słów o białku



Witajcie, dzisiejszy post będzie dotyczył białek. Z pewnością każdy z Nas uczył się o nich na chemii, ale warto przypomnieć kilka informacji. 






Oto niektóre z nich:
  1. Białko jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych. 
  2. Buduje mięśnie, czyli przeciwdziała rozpadowi tkanek.
  3. Poprawia odporność (rozpoznaje i niszczy antygeny).
  4. Reguluje przemianę materii. 
                                      



Dodatkowo należy pamiętać, że:


  •  1 gram białka dostarcza człowiekowi 4 kcal,
  • białko powinno dostarczać około 20 - 30 %  wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka,
  • musi być dostarczane do naszego organizmu na bieżąco.





W jakich produktach znajdziemy białko?
  • Drób – kurczak, indyk, gęś, kaczka
  • Jaja – kurze, kacze, gęsie
  • Ryby i owoce morza– dorsz, flądra, halibut, krewetki, łosoś, makrela, małże, miecznik, ostrygi, przegrzebki, pstrąg, sardynki, sola, tuńczyk
  • Mięso – wołowina, cielęcina (polędwica, kotlety lub pieczeń), jagnięcina (kotlety, udziec, pieczeń), wieprzowina (polędwiczki wieprzowe, szynka, schab środkowy)
  • Wędliny wegetariańskie – burgery i kiełbaski, tofu, wędliny sojowe



Materiał został opracowany przy pomocy:
- http://www.trener.pl/artykul30_5_najwazniejszych__informacji_o_bialku.html?offset=0
- http://stylowoizdrowo.blogspot.com/2013/10/podsumowanie-weglowodany-biaka-i-tuszcze.html
- wiedzy własnej.

Zdjęcia zostały pobrane z:
-http://bretcontreras.com/
-http://kreatorniazmian.pl/
-http://urodaidieta.info/

Opracowała Kinga Mazurkiewicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz