Witajcie, dzisiejszy post będzie dotyczył białek. Z pewnością każdy z Nas uczył się o nich na chemii, ale warto przypomnieć kilka informacji.
Oto niektóre z nich:
- Białko jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych.
- Buduje mięśnie, czyli przeciwdziała rozpadowi tkanek.
- Poprawia odporność (rozpoznaje i niszczy antygeny).
- Reguluje przemianę materii.
Dodatkowo należy pamiętać, że:
- 1 gram białka dostarcza człowiekowi 4 kcal,
- białko powinno dostarczać około 20 - 30 % wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka,
- musi być dostarczane do naszego organizmu na bieżąco.
W jakich produktach znajdziemy białko?
- Drób – kurczak, indyk, gęś, kaczka
- Jaja – kurze,
kacze, gęsie
- Ryby i owoce morza– dorsz, flądra, halibut, krewetki, łosoś,
makrela, małże, miecznik, ostrygi, przegrzebki, pstrąg, sardynki, sola, tuńczyk
- Mięso – wołowina, cielęcina (polędwica, kotlety lub
pieczeń), jagnięcina (kotlety, udziec, pieczeń), wieprzowina (polędwiczki
wieprzowe, szynka, schab środkowy)
- Wędliny wegetariańskie – burgery
i kiełbaski, tofu, wędliny sojowe
Materiał został opracowany przy pomocy:
- http://www.trener.pl/artykul30_5_najwazniejszych__informacji_o_bialku.html?offset=0
- http://stylowoizdrowo.blogspot.com/2013/10/podsumowanie-weglowodany-biaka-i-tuszcze.html
- wiedzy własnej.
- http://stylowoizdrowo.blogspot.com/2013/10/podsumowanie-weglowodany-biaka-i-tuszcze.html
- wiedzy własnej.
Zdjęcia zostały pobrane z:
-http://bretcontreras.com/
-http://kreatorniazmian.pl/
-http://urodaidieta.info/-http://kreatorniazmian.pl/
Opracowała Kinga Mazurkiewicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz